Solar technology laboratoria
Zonne-energie laboratoria door heel Nederland: Arnhem, Nijmegen, Leiden, Den Bosch, Den Haag en ruim 250 andere locaties.
Overzicht PV module testlocaties en solar laboratoria in Nederland
Nederland speelt een belangrijke rol in de wereldwijde ontwikkeling van nieuwe solar technologieën. Diverse universiteiten, bedrijven en onderzoeksinstellingen als TNO werken hard om ervoor te zorgen dat zonne-energie een groot deel van de fossiele energiebronnen zal gaan vervangen. Hierbij wordt er heel hard gewerkt aan het ontwikkelen van betere zonnepanelen (met een hogere efficiency) en innovatieve toepassingen op het gebied van integratie van zonnepanelen in het alledaagse leven. Van gekleurde PV modules tot buigbare zonnepanelen of zelfs panelen die gemaakt zijn met textiel, er is van alles mogelijk en de ontwikkelingen gaan razendsnel. Hieronder vind je een aantal organisaties in Nederland die voorop gaan in de ontwikkeling van zonne-energie toepassingen.
Solliance: samenwerkingsverband van meerdere universiteiten en onderzoeksinstellingen in Nederland
In Nederland wordt er intensief samengewerkt op het gebied van solar technology. Een heel belangrijk research platform is Solliance. Binnen Solliance werken de Technische Universiteit Eindhoven, de Technische Universiteit Delft, de University of Twente, en de Rijksuniversiteit Groningen samen met instellingen als TNO en Jülich. Het doel van de organisatie is om de transitie naar schone zonne-energie te versnellen.
PV testing van tandem/perovskite PV modules in Nederland
Een aantal bedrijven en instellingen in Nederland houden zich bezig met het hoogwaardig testen van zonnepanelen in Nederland. Dit gebeurt bijvoorbeeld op diverse universiteiten, waar de focus vooral ligt op het onderzoek naar Perovskite tandems met als doel een hogere efficiency te bereiken. Meer informatie over het testen van PV Tandem/Perovskite modules vind je op how to measure power and stability of perovskite and tandem PV modules.
PV testing van zonnepanelen in de Rotterdamse haven
Veruit de meeste zonnepanelen worden geproduceerd in China. Een groot probleem hierbij is dat er enorm veel kwaliteitsverschil kan zitten tussen de solar panels onderling. Sommige panelen zijn bijvoorbeeld beschadigd of hebben solderingsproblemen, anderen leveren gewoon een lagere output. Daarom kan het van groot belang zijn om de PV modules te laten testen voordat ze worden geaccepteerd. In de haven van Rotterdam is het zelfs mogelijk om dit te doen voorafgaand aan het passeren door de douane. Kijk voor meer informatie op independent PV testing in Rotterdam.